Kesäkuussa (20/6) kirjoitin tällä palstalla näin: ”Tällä hetkellä parhaalta ehdokkaalta dynaamiseksi visioksi vaikuttaa ’Vihreä Suomi vihreässä maailmassa’. Haitallisten ympäristövaikutusten minimointi on kaikkien etu. Puhtaan energian, puhtaan teollisuuden ja kaikenlaisen cleantech:n kehittäminen tarjoaa huimia mahdollisuuksia tehdä visiosta myös ’afääri’.”

Tekee mieli kirjata tähän yksi lupaava vihreä afääri-esimerkki, jonka kehitystä olen voinut seurata läheltä.

Kemisti-insinööriveljeni Pekka Virtanen, 1980-luvun kasinotaloudessa siipensä polttanut mutta kriisikauden jälkeen omalle alalleen palannut, on ollut vuonna 2005 perustamassa Ecolution Oy -nimistä firmaa, jonka tavoitteena on kehittää tehokas ja hajautettu biojätteen käsittelytekniikka. Pekka on tähän vuoteen asti ollut yhtiön hallituksen jäsen ja jatkaa edelleen aktiivista toimintaa Ecolution Oy:n senior advisorina. Vuodesta 2005 lähtien yhtiö on käyttänyt 2,1 miljoonaa euroa tuotekehitykseen, jonka tuloksena pari vuotta sitten syntyi ensimmäinen koereaktori.

Se toimi kuten suunniteltu oli: biojätteen massa pieneni prosessissa 80 % ja tuloksena oli heti käyttökelpoista ravinnerikasta lannoitetta – kahdessa viikossa. Prosessin hoitavat mikrobit eikä metaania (joka on yli 20 kertaa haitallisempaa kuin hiilidioksidi) synny. Yksi viisimetrinen bioreaktoritorni pystyy käsittelemään noin 1000 tonnia biojätettä vuodessa. Bioreaktorille on hyväksytty patentit Suomessa ja EU:ssa.

Nyt syksyllä Ecolution Oy on tehnyt ensimmäisen kaupallisen aiesopimuksen tällaisen bioreaktorin rakentamisesta Oy Soya Ab:lle Tammisaareen. Soijan ja soijatuotteiden jalostuksessa syntyy merkittävä määrä soijakuorijätettä nimeltä okara, jota sellaisenaan ei voi käyttää oikein mihinkään ja siksi se roudataan useimmiten kaatopaikoille. Bioreaktorilla prosessoimalla okarasta saadaan hyvää luomulannoitetta.

Oy Soya Ab:ssa okaraa syntyy vuodessa määrä, jonka yksi bioreaktori pystyy käsittelemään. Ecolution Oy:lle tuo reaktori on vain päänavaus, sillä yhtiön visio on näin huima:

”Ecolution Oy:stä tulee maailman johtava okaraa jalostava yritys, joka auttaa tofun ja soijamaidon tuotantoa olemaan ensimmäinen 100-prosenttinen kiertotalouden prosessi.”

Jos visio toteutuu, yhtiön päämarkkina tulee olemaan Aasiassa. Vuonna 2010 okaraa syntyi Kiinassa 2,8 miljoonaa tonnia, Japanissa 0,8 miljoonaa tonnia ja Etelä-Koreassa 0,3 miljoonaa tonnia.

Ja jos Aasian okara-valloitus onnistuu, odottamassa ovat valtavat, mutta monella tapaa hankalat maailman kaikkien kaupunkien kotitalouksien tuottamat biojätteet.

Pekalle biojätteen jalostus on yksi osa kestävän kehityksen tavoittelua. Muutama päivä sitten Pekka listasi keskeisimmät tavoitteet näin:

”Maapallon voimavarat ovat rajalliset. Jotta maapallo selviäisi, näitä neljää kohtaa tulisi kehittää:
Energia: aurinko, tuuli ja vesivoima kaikissa muodoissaan.
Vesi: pohjavesi, sadevesi ja sen talteenottojärjestelmät, merivesi ja sen prosessointi juomakelpoiseksi.
Ruuan tuotanto: ravinteiden kierrätys (bioreaktori on tässä yksi merkittävä työkalu), paikallisen ruokatuotannon kehittäminen, ruokahävikin merkittävä pienentäminen.
Humanistinen sosiologia: köyhyyden poistaminen, tasa-arvo, työn merkityksen uudelleen arviointi, maapallon väkiluvun hallinta.”

×
×
×

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *